Ray-Ban szemüveg, avagy az örök stílus

Ray-Ban a minőség és a stílus tökéletes ötvözete

Az én személyes emlékeimbe már évtizedek óta az a meggyőződés él, hogy a Ray-Ban szemüveg nagyon menő, nagyon megbízható és elképesztően stílusos. Mai napig tisztán emlékszem arra a pillanatra, amikor először találkoztam Ray-Ban szemüveggel. Még egészen kis gyermek voltam, amikor a nagypapám hozott haza az egyik külföldi üzleti útja során Amerikából egy Ray szemüveget és az anyukámnak ajándékozta. Tisztán emlékszem, hogy mennyire tetszett az adott szemüveg és már akkor 5-6 évesen elhatároztam, hogy én is szeretnék egy ilyen klasszikus darabot. Úgy a 15. születésnapom körül meg is kaptam a hőn áhított napszemüveget, melyet azóta is nagy becsben őrzők, olyan kedves emlékek kötnek hozzá. Számomra a Ray-Ban szemüvegek legendásan jók, klasszikus divatos formájuk, pedig mindig öltöztet és egy outfitet sem hagy cserben, ugyanis mindegyikhez passzol. Az évek során még pár darabra befektettem, ugyanis szinte csak ezeket hordom és ennek ellenére, még mindig kitűnő állapotban vannak. Annak érdekében, hogy kicsit tisztában legyünk a Ray-Ban szemüveg nagyszerűségével, érdemes egészen a kezdetekig visszatekinteni.

Ray-Ban szemüvegek története

A Ray-Ban szemüvegek története egészen az 1930-as évekig nyúlik vissza, amikor is az Amerikai Egyesült Államok Légierejének (U.S Air Force) pilótái, már egyre hosszabb távolságokat tudtak megtenni repülővel. Viszont a növekvő távolságok folytán egyre zavaróbbá vált, hogy az erős napsugárzás miatt egyre többször panaszkodtak a pilóták fejfájására és hányingerre is egyaránt. Így az USA Légiereje a New York-i Bausch&Lomb céget kérte fel, hogy gyártsanak napszemüveget pilótáik számára, amelyek megfelelnek a katonai követelményeknek és orvosolják a felmerült problémát.

Hosszú ideig tartó kísérletek végeztével pedig, sikerült olyan napszemüveg lencsét létrehoznia az adott cégnek, mely képes volt kiszűri a vakító sugarakat homályos látás nélkül, így alakult meg az első napszemüveg. A bemutatott modell messze felülmúlta az USA Légierejének elvárásait tulajdonképpen minden tekintetben és hatalmas népszerűségnek örvendett az amerikai katonák körében.

1937-ben a katonák körében aratott hatalmas siker folytán, megkezdődött a gyártása a lakosság számára is. Az eredeti típus egy műanyag kerettel rendelkező napszemüveg volt, a mostani klasszikus formával egyetemben. Viszont már az ezt követő évben magasabb szintre került a napszemüveggyártás fogalma, ugyanis egy kiváló fejlesztésnek köszönhetően az eddigi műanyag keretet felváltotta a fém alapanyagból készült keretek, így megszületett a klasszikus Ray-Ban szemüveg, melyet mai napig Aviator néven ismerünk. Valószínűleg nem meglepő tény, hogy a Ray-Ban márka népszerűsége egyre csak nőtt, 1938-ban elindult egy újfajta szemüveg típus gyártása, amely a Shooter névre hallgatott. Ez a típus már a klasszikustól eltérően, elérhető volt zöld, illetve halványságra lencsével is.  Az következő évben bemutatták a Ray-Ban Outdoorsman modellt, amelyet kimondottan olyan csoportok számára terveztek, mint például a vadászokra, a lövészekre vagy a horgászokra specializálva.

Ray-Ban szemüveg a világháború alatt

A II. világháború alatt a kutatások és fejlesztések még újabb és korszerűbb eredményt hoztak, megjelentek az átmenetes üveglencsék. Ezen lencsék felső része speciális felületkezeléssel volt ellátva, amely gondoskodott a pilóták szemeinek védelméről az erős napsugárzással szemben, azonban a lencse alsó része nem tartalmazott felületkezelést, így a pilóták tisztán láthatták repülőgépük műszerfalát. Ezt a fajta napszemüveget a katonai körökön kívül előszeretettel használták civilek is, hiszen egy olyan magas minőségű termék előnyeit élvezhették, amelyet ráadásul profi pilóták, illetve katonák is használtak.

Mint láthatjuk a Ray-Ban termékei eredetileg katonai funkciókat kívántak betölteni, azonban rövid idővel a márka egyre jobban elterjedt a pop kultúra és a divat világában is, ahol szintén hatalmas térhódításra tett szert.

A II. világháború után Hollywood meghatározó szerepet játszott az emberek mindennapi divatját, stílusát illetően. Ekkor jelent meg a Ray-Ban szemüveg Wartenberg verziója, amely igencsak népszerűvé vált a társadalom körében.

A Ray-Ban Wayfarer típus minden idők egyik leghíresebb divat kiegészítőjévé vált, ez a típus a mai napig rendkívül elterjedt a napszemüveg viselők körében.

 

Úgy gondolom már csak a márka történelmére nézve is érdemes beruházni egy ilyen időtálló, klasszikus, mondhatni ikonikus darabra, ugyanis ezek a darabok garantáltan soha nem fognak kimenni a divatból és minőségüket is hosszú-hosszú évekig megőrzik, hogy még évek után is csak úgy ragyogjunk ezekben a darabokban.