Gázkazán és rendszer

Egy gázkazán működése komplex, vagyis összetett folyamat, mely alapvetően egyszerű részfolyamatokra tagolódik. A gáz kazán működését teljességében annak rendszerben való működése alapján érthetjük meg igazán. Ahogyan a gázkazán rendszer szinten szemlélve is részegységekre tagolódik, úgy áll össze alkotóiból maga a gázkazán berendezés is. Ez nem bonyolult, egy sor önmagában véve logikus működési elem, vagy részegység egymásra épülő, illetve egymáshoz kapcsolódó rendszere.

A gázkazán nem hozza a formáját?

A gázkazán működésének kimaradására, esetleges hibájára több dologból lehet következtetni. Ezek egyik része egyértelműen hallható, illetve látható is. Ha az említett gáz kazán égéstere nyitott, vagyis a környezeti levegőmennyiségből vonja el a felhasznált gázok elégetéséhez szükséges levegőt és néha kicsap a láng, vagy az indokoltnál lényegesen erősebben kormozódik a betekintőnyílás környéke, akkor nyilván valami nem stimmel. Ugyanilyen rendellenesnek számító jelenség, ha folyamatosan elalszik a láng és a gázkazán állandóan ki-bekapcsol. Hasonló, a gáz kazán optimális üzemétől eltérő és markánsan észlelhető jelenség a fűteni kívánt terekben tartózkodók komfortját érintő, a megkívánt hőérzetüktől való jelentős eltérések. Vagyis, ha a megfelelőnek vélt beállítások dacára a helyiségekben tartózkodókról dől a víz, vagy éppenséggel vacognak és dideregnek, az logikusan a gázkazán http://www.ventil.hu/gazkazan üzemével hozható kapcsolatba.

gázkazán

A gázkazán, vagy a radiátor a ludas?

A fentebb említett, a gázkazán  http://www.ventil.hu/kazan optimális működésétől eltérő jelenségek sora természetesen még nem merült ki a részletezett példákban. Van, amikor a gázkazán, vagy az azt magában foglaló fűtésrendszer működési hibájára nem közvetlenül a gázkazán hallható és látható viselkedéséből következtethetünk, hanem mondjuk a rendszerbe kötött radiátor fűtőtestek jelzéseiből, viselkedéséből. Ha a falra szerelt radiátor a gázkazán látszólag megfelelő működése mellett is hűvös, vagy lényegesen alacsonyabb hőmérsékletű, mint elvileg ugyanolyan meleg vizet felvevő radiátor társai, akkor a helyzet már kissé bonyolultabb. Vajon miért nem ad meleget az érintett fűtéskörön a kiszemelt radiátor, ha egyszer a többi rendesen tolja a meleget? Itt nem feltétlenül csak a radiátor lehet a ludas, de nem is csak a hőforrás gyökereként működő gázkazán. Lehetséges, hogy nem keletkezik elegendő nyomás a radiátor egységeket összekötő vezetékekben a gázkazán által folytatott égetési folyamat eredményeként és egyszerűen nem képződik elegendő nyomás a rendszerben, hogy az adott radiátor elemhez elérve is számottevő hő képződhessen. Ezt a fűtésrendszerbe iktatott szivattyú elégtelen működése is okozhatja, nem kell mindjárt vasas szemétdombra küldeni az egyik leghűségesebb gázkazán egységünket, de még az említett radiátor testet sem.

Egy jó gázkazán sokáig kitart

Mint az eddigiekből kitűnik, egy gáz kazán problémamentes üzeme nem kizárólag a gázkazán működésén múlik. A fűtéslánc természetesen több tagból áll és ezeknek a részegységeknek az összehangolt, harmonikus működésének eredménye lesz majd, hogy a lakóterünk minden egyes helyiségében az ott általunk megkívánt hőmérséklet legyen. Ez feltételezi, hogy a vásárolt, vagy éppen az előző tulajdonostól örökölt fűtésrendszerünk egésze és annak minden eleme tudatos és körültekintő épületgépészeti tervezés eredménye, ideértve természetesen a gáz kazán, a csővezetékek, a csőszerelvények, a radiátor testek, a termosztátok és minden egyéb, szükséges tartozék ésszerű és indokolt kiválasztását.

Gázkazán csere

Ha új lakásba, házba költözünk, ahol már kész fűtésrendszer van, érdemes az apróságoknak utánaérdeklődni. Mikor építették ki a rendszert, mikor esedékes egy csere, megvannak-e esetleg a garanciapapírok? Ezek nem feltétlenül illetéktelen kérdések, hiszen a ház árába nem csak a falak tartoznak bele és vélhetően kifizettük a fűtésrendszert is. Ha mi magunk építkezünk vagy újítjuk fel teljes egészében a lakást, akkor a mi kezünkben van a fűtésrendszer kiépítése.

szerelő

Érdemes szakemberrek megbeszélni, mik a lehetőségeink és ebből mi az, ami az igényeinknek is megfelel. Már az építész jó, ha a hőigényünknek megfelelően tervezi a fűtésrendszert, hiszen ez alapján könnyű lesz olyan készüléket beszerezni, amely az igényeknek megfelel és még szépen be is építhető. Ha egy meglévő rendszerről nem tudunk igazán információt és sajnos nem áll módunkban utánajárni, érdemes szakemberhez fordulni. A helyi szaik általában tisztában vannak egy egy épületegyüttes vagy negyed kiépítésével. Ha nem, akkor is tudják, hol járjanak utána és így is úgy is szükségünk lesz valakire, aki majd beüzemeli nekünk azt a kazánt.