Fényfüzér hackek a meghittebb otthonért

Miért érdemes ebbe a fényfüzér projektbe belevágni?

Nincsen karácsony meghitt fények nélkül. Ráadásul a karácsonyi világításokat nem kell a szekrény mélyére süllyesztenünk, ha véget érnek az ünnepek, hála a legújabb lakberendezési trendeknek. A lampion, fényfüzér, égősor a nyári sütögetések és a tavaszi dekorba öltöztetett teraszok kötelező kellékévé avanzsált. Ősszel pedig a lehulló falevelek közepette örvendeztet meg minket az otthonosság látványával. Az esküvői dekorációs divatot sem hagyta érintetlenül a fényfüzér. A vintage, country, shabby chic, boho térhódításával elképzelhetetlenné vált az ünneplés nélkülük. Ugyanígy bűvkörébe kerültek a gyerekeknek szánt helyiségek, gyerekszobák, játszószobák lakberendezői. A fényfüzér annyira sokoldalú és hangulatfestő dekoráció, hogy vétek lenne nem belecsempészni otthonunkba. De hogyan is tegyük ezt anélkül, hogy vagyonokat kellene rászánnunk?

Milyen fényfüzér alkalmas ezekre?

Nézzünk körbe, először is, milyen fényfüzérek kaphatók, és melyik mennyire alkalmas az otthoni átalakításra. Nem kell megijedni. Nem kell villanyszerelőnek lennünk, nem fogjuk a kábelt megbontani, károsítani. Erre a kis körképre azért van szükség, mert nagyon fontos az, hogy biztonságos égősort vásároljunk. Megbízható gyártótól, lehetőség szerint garanciálisan, hiszen többször hallhattuk már, hogy az otthoni tüzet zárlatos karácsonyi fények okozták. Azért is különösen fontos szempont, hogy a fényfüzér megfeleljen minden előírásnak, mert a továbbiakban plusz öltözéket fog kapni. Ezért mindenképp LED füzért válaszunk ezekhez a projektekhez. A LED nem melegszik fel annyira, mint a hagyományos égők. Így kevésbé veszélyes.

Amennyiben szeretjük a kényelmet, és a technológiát, vásároljunk okos fényfüzért, amelynek a színén és fényerején kívül a ki-és bekapcsolása is állítható, időzíthető a telefonunkra telepített alkalmazás segítségével.

Kültéri fényfüzér DIY: fényt öntő kanna

Az egyik kedvenc „csináld magad” projektem egy kerti dísz. Nem is akármilyen! De mivel kültéri, ennek megfelelően kell füzért vásárolni hozzá. Tehát fontos, hogy kültéri legyen, amely ellenáll az időjárási viszontagságoknak. Ha beltérit választunk, akkor akár napokon belül tönkre is mehet az égősorunk. Ez a kerti dísz egy olyan teáskanna, amelyből olyan, mintha fény folyna ki. Az eredeti leírásban napelemes égősort használtak, amely még energia takarékossági bónusszal is jár.  Nincs más teendőnk, mint egy régi (akár ócskapiacon vásárolt) teáskannát egy tartóhoz erősítenünk és a kanna csőrén keresztül kivezetnünk a fénysort. Éjszaka úgy fog kinézni, mintha fény ömlene belőle a virágjainkra. Ha van egy felesleges, régi csészénk is a teáskanna mellé, akkor alátehetjük a fűzérnek. Mire van ehhez szükségünk ezeken kívül? Drótra az összeszereléshez és ollóra. Rendkívül egyszerű, nem igaz? De annál látványosabb a végeredmény! Ha pedig szeretnénk egy kicsit a kedvünkre formálni a lefolyó fényt, akkor a dróttal azt is megtehetjük.

Beltéri fényfüzér DIY: ragyogás, akár a mesékben

Bentre is készíthetnünk ilyen kiegészítőt, de teáskanna helyett egy régi madárkalitkát használjunk, vagy egy stílusos üvegbúrát – olyat, amely a Szépség és a Szörnyetegben is látható. Ehhez még olló és drót sem kell. Tehetjük asztalra, komódra vagy akár az ablakba. Ugyanezt a dekorációt elkészíthetjük szülinapi partira, babaváró összejövetelre vagy esküvőre is. És kelléket hozzá válogass innen: https://dekortrend.hu/karacsonyi-fenyek/fenyfuzerek.html

Beltéri fényfüzér DIY: varázslatos fények a gyerekszobába

A kicsikről sem szeretnénk elfeledkezni, nem igaz? A gyerekszoba dekorálása mindig nagy izgalom és izzasztó projekt, amire megéri rászánni az időt. Emlékszem, édesanyám rajzfilmfigurákat festett a falra. Hetekig tartott neki befejezni, de imádtuk a végeredményt. Most ugyanezt tesszük, csak égősorral. Éjszaka megnyugtatja majd a félős gyerkőcöket, nappal pedig elvarázsolja őket a látvány. Mi is lesz ez? Fényt eső felhők fognak lógni a mennyezetről! A korábbiaknál összetettebb a feladat, viszont abszolút megéri a beléfektetett energiát. Mire lesz szükségünk? Egy fehér kartonra (vagy a vattával megegyező színűre), a felhő alapjához, rengeteg vattára (ezt erősítjük majd a kartonhoz), ragasztóra (ha van ragasztópisztolyunk, akkor vessük be), égősorra (amit szintén az alaphoz erősítünk majd), damilra. Vágjuk ki a felhőnket a kartonból és ragaszunk az egyik oldalára annyi vattát, amennyit csak tudunk. Minél több, annál puhább és teltebb lesz a felhőnk. Válaszuk ki a tetejét, fúrjunk rá egy-egy lyukat a két végén. Ide jönnek a damilszálak, amelyekkel fellógatjuk majd. A fényfűzért erősítsük az aljára, úgy, hogy több hullámban lógjon lefelé.

Ha szeretnénk, hogy minden oldalról szépen mutasson a felhőnk, akkor karton helyett a következőt használjuk: ragaszunk össze lufikkal és ezeket vonjuk be tapétaragasztóba mártott papírcsíkokkal (legalább három réteggel). Hagyjuk száradni, amíg teljesen meg nem köt. Erre kerül majd rá a vatta és az égősor a fentebbi módon.