A macskaetetés hét szabálya

Macskatáp összetétele

Állatorvosok által nem újkeletűen megállapított tény, hogy a macskák egészséges táplálásának is megvannak a maga szabályai. Ebből az egyik tény, hogy egy cicának is adott arányban van szüksége az egészséges életvitelhez bizonyos összetevőkre. Ha macskatáp pult előtt válogatunk cicánknak, ez az egyik leglényegesebb szempont, amit követhetünk. Először is az az eledel, amin nincs feltüntetve az összetétel, nem érdemes a figyelmünkre. Másfelől a macskatáp megfelelő összetétele 30%-ban tartalmaz nyersfehérjét, 15-20%-ban nyerszsírokat, 2-3%-ban pedig nyersrostokat és ugyanilyen mértékben kálciumot és foszfort. Ez elsőre talán örömre is okod adhat, hurrá, megtaláltuk a megfelelő eledelt, amitől cicánk egészséges, élettel teli életet élhet. Igen ám, de ezt meg is kell vele etetnünk. És aki tartott már macskát, tudja, hogy ez az igazi kihívás.

Macskatáp választás

Természetesen a fent leírt összetétel arány egy általános kép, ezt a saját cicánk számára még némileg árnyalni kell, hogy a megfelelő macskatáp legyen az, amit hazaviszünk. Ebben szerencsénkre olyan szempontok merülnek fel, amikkel már ab ovo tisztában vagyunk. Ilyen a cicánk életkora, fajtája, amik olykor más arányokat vagy némileg módosult összetétel jelentenek. Egy hatalmas Main Coon többet eszik. Egy fiatal kiscica több fehérjét fogyaszt, az idősebb állatok étrendje úgy áll össze, hogy az emésztőrendszert jobban kímélje a macskatáp. Azt is jó figyelembe venni, kinti vagy lakásban tartott cicáról van-e szó kiváltképp téli időben? A hidegben több energiára lesz szüksége egy állatnak, mint annak, amelyik különösebb erőfeszítés nélkül megtalálja a radiátor tetejét. Ha allergiás a cicánk, mindenképpen olyan macskatáp legyen a menü, ami figyelembe veszi ezt a diétát.

A macskatáp szervírozás hét szabálya

 1. Megfelelő összetételt
  A fent említett arányhoz érdemes ragaszkodni, amikor macskatáp választásra kerül sor. Természetesen nem minden cica úgy kerül hozzánk, hogy eleve bolondul pont egy ilyen eledelért, ilyenkor kénytelenek vagyunk fokozatosan átszoktatni őket.
 2. Száraz és nedves tápot kombináltan!
  A száraztáp tartalmazza leginkább azt a fehérje mennyiséget, amire a cicának szüksége van, ellenben a nedves macskatáp segít a folyadékháztartást rendben tartani és az ásványi anyagokat a szervezetbe juttatni.
 3. Sokszor keveset
  A macska kisvadak elejtéséhez szokott, azaz gyakran ejt apró zsákmányt a vadonban. Ezért ő sokszor keveset szeret enni. Érdemes a száraztápot kinn hagyni neki nap közben, a nedveset pedig adott napszakban tálalni, illetve elvenni előle, amint végzett. Ezzel magunknak teszünk szívességet, mert nem rohad bele a tálba.
 4. Ne éheztessük!
  Olykor az egyik eledel vagy csak gyártó termékéről egy másikra átszoktatni a cicát jószándékú éheztetést jelent a gazda részéről. Ez nem jó taktika. A macska különben is inkább koplal, de nem szavaz bizalmat az új ételnek. Viszont „átverhetjük”, ha a megszokott eledelbe keverjük az újat és napról napra kis dózisokban fokozatosan növeljük az új étel arányát. Érdemes ilyenkor a Petnet.hu macskatáp házhozszállítás adagjait elaprózni, hogy ne romoljon ránk egy hatalmas konzerv, mert csak két kanálra volt akkor épp szükségünk.
 5. Ne adjunk neki tejet!
  Sokunkban él a kép, ahogy puha kiscica boldogan lefetyeli a tálban elé tett finom tejecskét. Ez egyrészt egy olyan időből származik, ahol az a tej frissen fejve egy kecske, vagy tehén révén került az asztalra, s így sajnos pusztán köszönő viszonyt ápol a mai UHT dobozosokkal. Másfelől a legtöbb cica nem tudja megemészteni. Ellenben rájön tőle a szapora, ami egy eleve elgyengült állatnál lehet olyan mértékű, hogy rohanhatunk a kiszáradással küzdve az állatorvoshoz.
 6. Mindig legyen vize!
  Biztos sokaknak feltűnt már, hogy a macskák ritkán és akkor is keveset isznak. A számukra szükséges folyadék mennyiséget nagyrészt az ételből nyerik és csak kis mértékben szorulnak kiegészítésre. Az is tény, hogy finnyásak, képesek inkább nem inni, ha állott a víz. Úgyhogy ezért is javasolt kombinálni a nedves táppal a szárazat és a macskatáp mellett mindig friss vizet biztosítani nekik.
 7. Nem kutya
  Még ha meg is eszi alkalomadtán a kutyatápot, semmiképpen se tartsuk kizárólag azon. Ugyanis a két állatnak egészen más összetételű eledelre van szüksége, a macskák több fehérjét igényelnek. Tehát ha egy cicát kizárólag kutyatápon tartunk, hiába eszik, nem jut majd megfelelő fehérje mennyiséghez. Minél tovább tart ez az állapot, annál inkább lesz alultáplált.

Macskatáp beszerzés

Ennyi mindenre odafigyelni már már atomfizikának hangozhat, de azért ennyire nem bonyolult a helyzet. Egyrészt macskatáp hasonlítgatáskor nyugodtan ücsöröghetünk otthon és megtehetjük, hogy online nézegetjük a termékeket, nem a boltban emelgetünk kilós zacskókat és bújjuk a hangyabetűket. Itt arra is módunk lesz, hogy előre összehasonlítsuk az árakat. Megjegyezném, hogy a megfelelő összetétel eléréséhez koránt sem kell egy tápot szuperlatívuszokkal ellátni a nevében, könnyen lehet, hogy valami, ami nem prémium, maxi, extra, mégis megfelelő arányokkal bír. Ha már itt vagyunk, persze rendelhetünk online is, aminek – ha már bejáratott macskatáp utánpótlásról van szó – másik előnye a nagy kiszerelés házhozszállíttatása.